Ohjeet kilpailuissa käyville

KILPAILUOHJEITA

Keskeisiä kilpailuohjeita niille, jotka jo käyvät tai suunnittelevat käyvänsä seuran ulkopuolisissa hiihdoissa (piirikunnalliset, kansalliset, pm-kisat

Ennen kisaa:

– Jokainen kisaan lähtijä tarvitsee vähintään skipassin

– Kisaan ilmoittautuminen tapahtuu aina seuran kautta

– samana päivänä voi olla ilmoittautunut vain yhteen kisaan.

Kisassa täytyy noudattaa hiihtoliiton sääntöjä, kaikki säännöt löytyvät hiihtoliiton sivuilta: http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/kilpailusaannot/

Muutamia keskeisiä sääntöjä: 

– Perinteinen hiihtotapa kisassa tarkoittaa perinteistä. Eli yksinkertaisesti luistella ei saa! Sen vuoksi kisoissa on usein hiihtotapavalvojat.

– Kilpailija on vastuussa saapumisestaan lähtöön ja lähdöstään oikeaan aikaan.

– Rata on hiihdettävä omin voimin. Kirittäjän tai työntäjän apua ei saa käyttää. Eli huoltaja ei saa lähteä mukaan hiihtämään.

– Ohitettavan kilpailijan on ensimmäisestä pyynnöstä väistettävä. Toisin sanoa latua on annettava, kun sitä pyydetään. Tästä poikkeus on sprinttikilpailu.

– aikana, joka alkaa 5 minuuttia ennen ensimmäistä lähtöä ja päättyy tarkastuspartion ohitukseen, eivät toimitsijat, valmentajat eivätkä muut radalle valtuutetut henkilöt saa hiihtää radalla. Toisin sanoen, huoltajien ei saisi edes mennä kilpareitille suksien kanssa.

– antaessaan väliaikoja ja muita tietoja kilpailijoille, eivät toimitsijat, valmentajat eivätkä muut saa juosta kilpailijan vierellä 30 metriä pidempää matkaa.

Säännöt nappulahiihdoissa

Seuran omissa, ns nappulahiihdoissa, missä on mukana nuoria kisaajia, näistä säännöistä usein joustetaan. Nappulahiihdot ovat ns harjoittelukisoja, missä yritetään joustaa ja opastaa nuoria kisaajia. Silti muutamia sääntöjä pitäisi muistaa niissäkin:

– perinteisellä hiihdettäessä luistelu on kielletty nappulahiihdoissakin

– latua pitäisi muistaa antaa, vaikka usein se onkin vaikea muistaa itse kisassa.

– nappulahiihdoissa mukana saa mennä huoltaja ja kovin pienillä se on jopa suotavaa

– Kaatuneen saa nostaa pystyyn

– jos nopeampi kaveri tulee takaa, niin pienen voi nostaa siksi ajaksi sivuun ladulta,  kun kaveri ohittaa.

Neuvoja voi aina kysyä hiihtojaoston jäseniltä.